Tel.: +36-34-311-135

Hajhullás


Sokan bizonyára észrevették, hogy tavasszal és ősszel a hajunk a normálisnál nagyobb mértékben hullik. A szezonális nagy mértékű hajhullás viszont nem csak tavaszi illetve az őszi fáradtságra fogható, hanem számos más oka is lehet, amire jó odafigyelni, ahhoz hogy elkerülhessük ezt a kellemetlen állapotot.

 Egy embernek naponta körülbelül száz hajszála hullik ki, ami regenerálódik. A hajhullás akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű és hiányzik a normális újra-kinövés. A hajhullásnak számos oka lehet. Nem is gondolnánk, hogy már a hajhullástól való félelem is hajhullást okozhat, valamint még számos pszichológiai okai is vannak, mint például pszichofizikai (testi és lelki) elfáradás, egy baleset, halálhír. Más hajhullást kiváltó okok: magas vitaminhiány, diéta (egyoldalú táplálkozás), alacsony vérnyomás, rossz vérkeringés, hosszan tartó láz, különböző belsőszervi megbetegedések, valamint fogamzásgátlók szedése.

Azoknak akik hajhullási problémákkal küszködnek  A és E-vitamin kúrát  lehet ajánlani, valamint rengeteg friss zöldség és gyümölcs fogyasztását. Külső kezelésként pedig ajánlott egy ricinus és olívaolaj keveréke A és E-vitamin ampullával. A keveréket a fejbőrbe masszírozzuk és hagyjuk hatni akár egy napig is. Az olajok illetve a vitaminok serkentő hatással vannak hajtüszőre és a fejbőrre egyaránt.

A női hajhullás okainak feltárása jóval bonyolultabb feladat, mint a férfiak esetében. Számos tényezőt figyelembe kell venni, hogy megtaláljuk a probléma gyökerét. Tisztázni kell azt is, hogy öröklött genetikai hajlam áll e a hajhullás hátterében, vagy sem. A fent említett kezelések azonban nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott, de ha krónikus hajhullásról van szó, akkor ajánlott minél előbb bőrgyógyászhoz fordulni.

A hajhullás- ritkulás fázisai

Szakemberek felmérése szerint minden 10. nő küzd élete során kóros hajhullással. Ennek hátterében - a külső behatásokat (kozmetikumok) nem számolva - leggyakrabban genetikai okok állnak. Minden második kóros hajhullással küzdő nő ilyen problémát feltételezhet gondja hátterében. Sok esetben genetikai hormonzavar okoz hajhullást. Ez az elváltozás mindig egészségügyi kivizsgálást igényel, a folyamat azonban gyógyszeres kezeléssel megállítható.

Női létünk során többször ér mindek olyan testi „elváltozás" is, amely hajhulláshoz vezethet. Ilyen a terhesség és a szülés. Már váradós korukban sokan kóros hajhullást tapasztalnak, még gyakoribb ez a szoptatás alatt, a szülést követő 3-6, esetenként 9 hónapban. És bár ez számos esetben elkerülhetetlen velejárója a gyermekvárásnak, orvos segítségével megválasztott vitaminpótlással kontrolálható a folyamat.

Sokan nem is gondolnánk, hogy a rosszul megválasztott fogamzásgátló is okozhat hajhullást. Ha egy új készítmény alkalmazása esetén ezt tapasztalnánk, akkor szintén orvoshoz érdemes fordulnunk, és meg kell fontolnunk a gyógyszerváltás, hiszen a hajhullás mutathatja a szervezet hormonális egyensúlyának felborulását is.

Ne vigyük túlzásba a fogyókúrát és a diétát sem, hiszen ezt is sok esetben hajunk sínyli meg. természetesen egy előre meggondolt, jól megválasztott fogyókúrás módszer a megfelelő vitaminpótlással hosszú távon nem árthat. A helyes táplálkozásra egyébként is érdemes figyelnünk, ha hajunkra is figyelni akarunk. Nem jó neki ugyanis a túl sok A-vitamin, viszont a B- és C-vitamin hiánya, ugyanúgy, mint a jód és a vas hiánya okozhat hajhullást.

Vigyázzunk más hormontartalmú készítményekkel is, régóta közismert például, hogy a drasztikus fogókúrákhoz használt ellenőrizetlen összetételű készítmények hormonzavart, hajhullást, sőt maradandó egészségkárosodást okozhatnak.

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk el arról sem, hogy egészségünk, így hajunk egészsége érdekében ne csak testünket, hanem lelkünket is tartsuk karban. Gyakran - ahogy számos betegség esetén is - ugyanis pszichés problémák is okozhatnak testi tüneteket, így hajhullást is. Depresszió, stressz: mindkettő éppúgy károsíthatja hajunkat is, ahogyan a mechanikus behatások és a testi elváltozások.

Mielőtt elkezdenénk otthon, házi módszerekkel kúrálni kóros hajhullásunkat, mindenképpen derítsük ki, mi is okozza, ugyanis ha ezt tudjuk, sokkal könnyebben megtalálhatjuk az ellenszert is.

Hajgyógyászattal foglalkozó szakemberek összefüggést vélnek felfedezni a hajhullás mikéntje és bizonyos betegségek között. Megfigyelték például, hogyha a hajhullás a tarkó és a fejtető között jelentkezik, az emésztőszerv-rendszeri problémákra mutat rá, azaz a gyomor, a vékonybél, a nyombél vagy a vastagbél problémájára.

Egyes betegségekre pedig éppen a hajhullás mutathat rá. Ilyenek a pajzsmirigy megbetegedései. A csökkent és a túlműködő pajzsmirigy is hormonzavarhoz vezethet ugyanis, amely hajhulláshoz vezet. Tehát ha egyszerre tapasztalunk hajritkulást, testsúlyingadozást, depressziót és aluszékonyságot, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat egy belgyógyásszal. A pajzsmirigybetegségek gyógyszeres kezelése során hajpanaszaink is megszűnhetnek.

Hölgyek esetében nőgyógyászati problémák is állhatnak a probléma hátterében, a méh, a petefészek, vagy a női nemi hormonok zavara is okozhat ugyanis hajhullást, ami azonban a szervi kezelés és betegség rendezése után szintén megáll.

Súlyos betegségek kezelése során, így a daganatos betegségek kezeléseképpen adott citosztatikumok használata során kellemetlen mellékhatásként a betegek az összes hajukat elveszíthetik. Jó hír azonban számukra, hogy a kemoterápia befejezése után a haj visszanő, és még sűrűbb is lehet, mint korábban volt. A kezelés során ugyanis a hajhagymák érzékelik az emberi szervezetben lévő mérgező anyagokat, amelyeket nem vesznek föl, a hajhagyma és hajszál kapcsolata megszakad, így a haj kihullik. Amikor azonban már nem áll fönn a vegyi hatás a szervezetben, az egyensúly visszaáll.

Ez is mutatja, hogy hajunk valóban egészségünk tükre, ahogyan a bőrünk is, állapota mindig sok mindent elárul egészségünkről. A hajunk mintegy a „szervezetünk naplójaként" működik. Ha valamilyen méreg kerül a szervezetünkbe, legyen az alkohol, vagy kábítószer, amelyek néhány nap után vérükből már nem kimutathatók, a mérgezés nyomait hajunk mégis hetekig, sőt hónapokig őrzik. Éppen ezért érdemes óvni és védeni.


A hajhullás és kopaszodás kezelése során számos lehetőség adódik akkor is, ha nem valamilyen betegség, hanem egyszerűen genetikai adottságok bújnak meg mögötte, esetleg kilábaltunk a betegségből, ami problémánk hátterében állt, de kellemetlen utóhatásként károsodott hajunk visszamaradt.

A legegyszerűbb és legpraktikusabb kevéssé drasztikus, természetes szerekkel kezdeni. Számos gyógynövény jótékony hatással lehet hajunkra. Az egyik ilyen a csalán, amely közismert, hogy nagyanyáink kedvenc hajápolási szere volt. Alkalmazhatjuk külsőleg és belsőleg is. Belsőleg, gyógyteaként való fogyasztása ugyanis vértisztító hatású. A méreganyagok szervezetünkből való kiürülését hajunk is meghálálja. Külsőleg pedig alkalmazhatjuk főzetés vagy forrázatát frissen mosott hajunk leöblítésére. a kényelmesebbek pedig egyszerűen beszerezhetnek csalán alapú sampont gyógyszertárban, vagy gyógynövényboltban is.

Sokan a homeopátiás szerekre esküsznek, ha a hajhullás megállításáról vagy hajuk visszanövesztéséről van szó. Léteznek gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, amelyek kapszulaként táplálék-kiegészítőnek számítanak, és belsőleg igyekeznek jótékonyan hatni a hajunk szerkezetére. Másokat külsőleges használatra szánnak, bedörzsölésre, öblítésre, pakolásra. Ezekkel a készítményekkel kisebb, nagyobb sikereket elérhetünk, de nézzünk jól körbe a piacon, mielőtt választanánk, ugyanis nagy árkülönbségekkel találkozhatunk. A készítmény hatása és ára ugyanis nem függ össze minden esetben.

Ha pedig semmi sem használ, és minden kötél szakad, akkor se keseredjünk el. Sok embernek komoly lelki problémát okoz haja elvesztése, ezért bármire képes, hogy visszaszerezze. Ne feledjük, ma már minden lehetséges: megoldás lehet a hajátültetés is. Bár ez a módszer a csalánkúrához képest drasztikus és drága módszer, sok ember önbizalmát és haját adta már vissza. A hajátültetést szakember, plasztikai sebész végzi, aki minden esetben kivizsgálja, hogy mi áll a háttérben, majd ha nincs orvosi akadálya a beavatkozásnak, segít. A módszer során a tarkótáj fölött lévő hajas fejbőr egy részét átültetik a fej elülső részére, ahol a legszembetűnőbb a hajhiány. Egy beavatkozás során 3000-5000 hajhagyma átültetésére kerülhet sor, amelyek bár nem varázsolnak „oroszlánsörény" sűrűségű hajat, mégis látványos lehet a javulás.

Ha pedig nem akarnánk ilyen drasztikus módszert alkalmazni, még mindig kipróbálhatunk egy jó minőségű parókát, egy szép sapkát, vagy egy bohókás színű kendőt: a módszerek és lehetőségek tárháza kifogyhatatlan, mindenre találhatunk megoldást!


1