Tel.: +36-34-311-135

Vizelet inkontinencia


Az inkontinenciának számos fajtája létezik, de a  lényeg ugyanaz.   A hólyagműködés szabályozásának nehézségei, amely akaratlan vizeletvesztést eredményezhet.

Stressz-inkontinencia:

Az inkontinencia egy típusa, amely hirtelen fizikai erőkifejtéskor lép fel, úgymint köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor, erőlködéskor vagy nehéz tárgy emelésekor. Ez többnyire csak kis mennyiségű vizelet vesztését jelenti, és általában a medencefenéki izmok gyengülésével van összefüggésben.

Funkcionális inkontinencia:

Az egyén nem ér ki időben a mellékhelyiségbe, mert ebben fizikai vagy mentális betegsége megakadályozza.

Kevert inkontinencia:

Ez egyszerűen kevert tünetegyüttest jelent. Általában a stressz-inkontinencia, valamint a sürgősségi inkontinencia tünetei jelentkeznek vegyesen. Ha mindkét típusú inkontinencia tüneteit észleli, általában az egyik típus több gondot okoz, mint a másik, ezért a leggyakoribb tünetre kell összpontosítania először.

Neurológiai hólyagrendellenességek:

Az idegek betegség miatti sérülése befolyásolhatja az agy és a hólyag közötti kommunikációt. Ennek eredményeképpen a hólyag szabályozásának és teljes kiürítésének képtelensége léphet fel.

Sürgősségi inkontinencia:

Hólyag-túlműködésnek is nevezik, ez a férfiaknál a leggyakoribb típus. Ebben az esetben hirtelen vizelési inger jelentkezik, és akaratlan vizeletürítés történik. Ennek oka általában a hólyag és az agy közötti idegi ingerületek zavara, gyakran kapcsolódik megnagyobbodott prosztatához vagy prosztataműtét utáni állapothoz.

Úgy is érezheti, hogy gyakrabban kell vizelnie, mint a napi szokásos 4-8-szori vizelés, és esetleg éjjel is vizelnie kell. Bizonyos esetekben azonban tré:ningezheti a hólyagját, hogy csökkentse a vizelések számát, és elkerülje az éjjeli vizelést.

Túlfolyásos inkontinencia:

Ez a vizelet állandó vagy időszakos kiáramlása, amelyet általában alsó húgyúti elzáródás vagy idegsérülés okoz.

Vizelést követő utócsöpögés:

Ekkor a hólyag nem ürül ki teljesen, és vizelés után folytatódik a csöpögés. Ez szintén prosztata-megnagyobbodás vagy a medencefenéki izmok gyengesége esetén a leggyakoribb.

Hólyag-alulműködés:

Ha alulműködő hólyagja van, az a normálisnál jóval több vizeletet tárol. Mivel nem érzi, hogy a hólyagja tele van, a hólyagnyomás fokozódásakor kis mennyiségű vizeletet veszthet.


1 006 Ft
792 Ft +áfa
50 Ft / betét
1 116 Ft
879 Ft +áfa
40 Ft / betét
1 648 Ft
1 298 Ft +áfa
103 Ft / betét
2 400 Ft
1 890 Ft +áfa
100 Ft / betét
2 500 Ft
1 969 Ft +áfa
125 Ft / betét
2 400 Ft
1 890 Ft +áfa
150 Ft / betét
1

Pigmentfoltok

Bőröregedés és hiperpigmentáció? Van megoldás!

A ráncok mellett jelentkező egyik leggyakoribb bőröregedéssel kapcsolatos probléma az arcon, dekoltázson és a kézfejeken kialakuló, „öregségi foltok" néven ismert hiperpigmentáció. Többféle pigmentfolt létezik.  Lássuk mitől keletkeznek és mit tehetünk ellenük.

Pigmentation_HU_Bőröregedés és hiperpigmentáció
Bőröregedés és hiperpigmentáció

A napfény, a bőr természetes öregedése és a genetikai tényezők a fő felelősök bőr pigmentháztartásának alakulásáért.

A csökkenő pigment termelés és a bőrben való eloszlás is fontos hatással bírnak. Ha a melanin nevű, a bőr alaptónusáért felelős pigment nem oszlik el egyenletesen akkor az epidermisz felső rétegében gyűlik össze. Ennek következtében egyenetlenné válik a bőr tónusa, májfoltok és sötét pigmentfoltok alakulnak ki.

A bőröregedés

30 éves kor után már sok nő bőrén mutatkoznak az egyenetlen pigmentációra utaló első jelek (leggyakrabban sötét pigmentfoltokként). Ezekről legtöbbször a szabadtéri UVA sugárzás tehet. A foltok a bőrben kezdődő változások, az öregedés indikátorai.

A hormonális változások pigmentháztartásra gyakorolt hatása

A pigmentfoltok kialakulásában szerepet játszó második leggyakoribb tényező a hormonális egyensúly felborulása. A probléma felléphet bizonyos gyógyszerek  (pl. hormonális fogamzásgátló tabletták) hatására, vagy akár a terhesség alatti túlzott napozás miatt is.

Az akné nyomai

A bőr gyulladása vagy kisebesedése által okozott hiperpigmentáció életkortól független, ezért ebben az esetben nem „öregségi foltokról" beszélünk. Ebbe a kategóriába tartoznak pl. az akné után megmaradó sötétebb foltok. A begyulladt bőr körül felszabaduló melanin lapos, nem kitüremkedő rózsaszín, vörös vagy barnás foltokat hagy. Az UV sugárzás nem kiváltó ok, de súlyosbítja a már meglévő problémát.

Szabaduljon meg a pigmentfoltoktól

Ha megszabadult a sötétebb foltoktól és visszanyerte egyenletes bőrfelszínének ragyogó tónusát, akkor még hátravan egy nagyon fontos lépés. A mindennapi megelőző hatású bőrápoló rutin beiktatása.

A pigmentfoltok megelőzése

A napsugarak a fő felelősök a legtöbb sötétebb folt kialakulásáért és a bőr állapotának romlásáért is. A bőrgyógyászok ezért hangsúlyozzák az UV sugárzás elleni mindennapos védelem fontosságát. Amennyiben bőre hajlamos a hiperpigmentációra, szeretné megelőzni a pigmentfoltok kialakulását és sötétedését, használjon minden reggel UV filterrel rendelkező nappali krémet minél magasabb UVA és UVB faktorral akkor is, ha nem tervez intenzív napozást! Keresse a magas SPF-fel rendelkező vagy napvédelemre fejlesztett speciális krémeket.

Korrekció – az egységes bőrtónusért

Használja ki az intenzíven gondoskodó aktív hatóanyagok magas koncentrációját a korrektív bőrápolásban, és szabaduljon meg a hiperpigmentáció következtében keletkezett foltoktól az egységes bőrfelszínért.

Ne feledkezzen meg a mindennapos gondoskodásról megfelelő nappali és éjszakai arckrém használatával!

Ezen kívül mindig jó ötlet dermatológushoz fordulni pontos diagnózisért, tanácsadásért, kihasználva az invazívabb gyógyító megoldásokat is, mint pl. a lézeres pigmentfolt eltávolítást, intenzív hámlasztást, vagy a krioterápiás kezelést.