Tel.: +36-34-311-135

Vizelet inkontinencia


Az inkontinenciának számos fajtája létezik, de a  lényeg ugyanaz.   A hólyagműködés szabályozásának nehézségei, amely akaratlan vizeletvesztést eredményezhet.

Stressz-inkontinencia:

Az inkontinencia egy típusa, amely hirtelen fizikai erőkifejtéskor lép fel, úgymint köhögéskor, tüsszentéskor, nevetéskor, erőlködéskor vagy nehéz tárgy emelésekor. Ez többnyire csak kis mennyiségű vizelet vesztését jelenti, és általában a medencefenéki izmok gyengülésével van összefüggésben.

Funkcionális inkontinencia:

Az egyén nem ér ki időben a mellékhelyiségbe, mert ebben fizikai vagy mentális betegsége megakadályozza.

Kevert inkontinencia:

Ez egyszerűen kevert tünetegyüttest jelent. Általában a stressz-inkontinencia, valamint a sürgősségi inkontinencia tünetei jelentkeznek vegyesen. Ha mindkét típusú inkontinencia tüneteit észleli, általában az egyik típus több gondot okoz, mint a másik, ezért a leggyakoribb tünetre kell összpontosítania először.

Neurológiai hólyagrendellenességek:

Az idegek betegség miatti sérülése befolyásolhatja az agy és a hólyag közötti kommunikációt. Ennek eredményeképpen a hólyag szabályozásának és teljes kiürítésének képtelensége léphet fel.

Sürgősségi inkontinencia:

Hólyag-túlműködésnek is nevezik, ez a férfiaknál a leggyakoribb típus. Ebben az esetben hirtelen vizelési inger jelentkezik, és akaratlan vizeletürítés történik. Ennek oka általában a hólyag és az agy közötti idegi ingerületek zavara, gyakran kapcsolódik megnagyobbodott prosztatához vagy prosztataműtét utáni állapothoz.

Úgy is érezheti, hogy gyakrabban kell vizelnie, mint a napi szokásos 4-8-szori vizelés, és esetleg éjjel is vizelnie kell. Bizonyos esetekben azonban tré:ningezheti a hólyagját, hogy csökkentse a vizelések számát, és elkerülje az éjjeli vizelést.

Túlfolyásos inkontinencia:

Ez a vizelet állandó vagy időszakos kiáramlása, amelyet általában alsó húgyúti elzáródás vagy idegsérülés okoz.

Vizelést követő utócsöpögés:

Ekkor a hólyag nem ürül ki teljesen, és vizelés után folytatódik a csöpögés. Ez szintén prosztata-megnagyobbodás vagy a medencefenéki izmok gyengesége esetén a leggyakoribb.

Hólyag-alulműködés:

Ha alulműködő hólyagja van, az a normálisnál jóval több vizeletet tárol. Mivel nem érzi, hogy a hólyagja tele van, a hólyagnyomás fokozódásakor kis mennyiségű vizeletet veszthet.


1 006 Ft
792 Ft +áfa
50 Ft / betét
1 116 Ft
879 Ft +áfa
40 Ft / betét
1 648 Ft
1 298 Ft +áfa
103 Ft / betét
2 400 Ft
1 890 Ft +áfa
100 Ft / betét
2 500 Ft
1 969 Ft +áfa
125 Ft / betét
2 400 Ft
1 890 Ft +áfa
150 Ft / betét
1