Tel.: +36-34-311-135

NEOVADIOL MENO- Változókorba lépő vagy utána lévő nőknek.

Menopauza: minden amit a bőrről és a hormonális változásokról tudni kell

A VICHY Laboratoires tudományos kommunikációja: küldetésünk, hogy folytassuk a menopauza kutatását és a történelmi hátteret figyelembe véve tovább mélyítsük a menopauzáról való ismereteinket.
Menopauza: minden amit a bőrről és a hormonális változásokról tudni kell

Ily módon biztosítjuk, hogy segíthessük a nőket a mindennapokban, és a legjobb tudományos eredményeket garantáljuk számukra a jövőben."

Úttörő a menopauza alatti bőrápolásban

A Vichy Laboratoires 1992 óta törekszik a menopauzás bőr sajátosságainak feltárására azzal a céllal, hogy elkísérje a nőket ebben a rendkívül sajátos életszakaszban. Mint a terület úttörője, a Vichy nemcsak feltárja, meghatározza és jellemzi a látható változásokat, hanem dekódolja, azonosítja és elmagyarázza a menopauza változásainak hátterében álló biológiai mechanizmusokat. Ennek a rendkívül alapos és nagyon fejlett tudományos tudásnak köszönhetően a bőrápoló termékek első ízben kompenzálják a menopauza bőröregedésre gyakorolt hatásait, hogy helyreállítsák a nők jólétét és önbizalmát.

MI TÖRTÉNIK A BŐRREL A MENOPAUZA ALATT?

Menopauza: minden amit a bőrről és a hormonális változásokról tudni kell
Menopauza: minden amit a bőrről és a hormonális változásokról tudni kell

A változókor után lévő nőknél 3 típusú klinikai változás létezik, amely az arcbőr öregedésével jár: atrófia, megereszkedés és szárazság. Az alábbiakban mindegyik okát részletesen elmagyarázzuk.
Epidermális szinten

A keratinocita megújulásának lelassulása az idős keratinociták felhalmozódását idézi elő. Csökken a lipidszintézis, ami megváltoztatja a bőrbarrier funkcióját és a bőr kiszáradását okozza, amely lassabb desquamációhoz és a stratum corneeum optikai tulajdonságainak módosulásához vezet, ami ezáltal fakóvá és sárgássá válik.

Dermo-epidermális csomópont szinten

Az öregedési folyamat során a dermo-epidermális csomópont ellaposodik és fokozatosan elveszíti hullámait. A kollagén VII gén expressziója csökken, és termelése már nem megfelelően garantált. A fotósérült bőrben felgyorsul a VII kollagén vesztesége, amely kohézióhiányt idézhet elő a bőr különböző rétegeiben. Ez a fő szerkezeti fehérjéje a rögzítő rostoknak, amely lehetővé teszi a megfelelő kohéziót az epidermisz és a dermisz között. Ezután csökken az epidermisz és a dermisz közötti kommunikáció- és tápanyagcsere, amely megváltoztatja a bőr homeosztázisát, valamint a bőr mechanikai tulajdonságait.

Dermális szinten

Csökken a fibroblasztok száma és mérete. Ez a jelenség következményekkel jár a kollagén, az elasztin rostok és glikozaminoglikánok (GAG-ok) termelésére nézve. A dermális fehérjéket lebontó enzimek (kollagenázok és elasztázok) termelése azonban növekszik az életkorral. Ma általánosan elfogadott, hogy a kollagéntartalom az öregedés során csökken, ami a kollagénmolekulák oldhatóságának csökkenésével és mechanikai tulajdonságaik megváltozásával jár. Az emberi fibroblasztok öregedését a kollagén szintézisének csökkenése kíséri, míg a nem kollagén teljes fehérjék szintézise változatlan marad. Az elasztikus szálak szintén változásokon mennek keresztül; megritkulnak, elveszítik az orientációjukat, és a hidratáció hiánya megváltoztatja elasztikus tulajdonságaikat, amely töréshez vezet. A csökkenő kollagénszintézis mellett a bőröregedés a dermisben található hialuronsav fragmentálódásához vezet, amely bizonyos enzimek hatására nagyon érzékeny lesz a lebomlásra.

Melyek a legfontosabb tudnivalók a menopauza alatti bőrelváltozásokról?

1. TÉNY

A menopauza a klinikai változások időszaka, amelynek a következő hatásai lehetnek a bőrre:·       
  • Atrófia
  • A bőrszövet megereszkedése
  • Kiszáradás

2. TÉNY

Kétféle típusú változás létezik:

BIOLÓGIAI VÁLTOZÁSOK
  • A faggyú funkciójának jelentős csökkenése
  • A dermális szerkezet módosulása, amelyet a bőr viszkoelaszticitásának csökkentésével (twistometer) és a nyomásnak kitett bőrredők kialakulásának növekedésével jár (densiscore)
  • Az epidermális vastagság csökkenése

A BŐR VÁLTOZÁSAI
  • A fehérjék lebomlása és a desquamation folyamata lelassul, amely az idősebb keratinociták felhalmozódását idézi elõ.

DHEA SZAKVÉLEMÉNY

A DHEA a tudományos közösségben jól ismert ifjúságvédő hormon, melyet az emberi test termel. Mindannyiunkban benne van, ez biztosítja, hogy bőrünk fiatal, friss és szép legyen. A Vichy úgy találta, hogy a menopauza után a test DHEA-tartalmának 90%-a elveszik, mely a legfőbb oka annak, hogy a bőr elveszti fiatalos kinézetét. A Vichy kutatói klinikai vizsgálatok során elemezték a menopauzás nők bőrének klinikai tüneteit és összetételét, amelynél az érdeklődésük a menopauza során bekövetkező DHEA csökkenés bőrre gyakorolt hatására irányult. Ezután megvizsgálták a lokális alkalmazás klinikai hatását, és bebizonyították, hogy ez befolyásolja az epidermisz megvastagodását, a faggyúmirigyek számának és méretének növekedését, a bőr papírszerű megjelenésének csökkenését, valamint jobb arcszínt eredményez.
1

Pigmentfoltok

Bőröregedés és hiperpigmentáció? Van megoldás!

A ráncok mellett jelentkező egyik leggyakoribb bőröregedéssel kapcsolatos probléma az arcon, dekoltázson és a kézfejeken kialakuló, „öregségi foltok" néven ismert hiperpigmentáció. Többféle pigmentfolt létezik.  Lássuk mitől keletkeznek és mit tehetünk ellenük.

Pigmentation_HU_Bőröregedés és hiperpigmentáció
Bőröregedés és hiperpigmentáció

A napfény, a bőr természetes öregedése és a genetikai tényezők a fő felelősök bőr pigmentháztartásának alakulásáért.

A csökkenő pigment termelés és a bőrben való eloszlás is fontos hatással bírnak. Ha a melanin nevű, a bőr alaptónusáért felelős pigment nem oszlik el egyenletesen akkor az epidermisz felső rétegében gyűlik össze. Ennek következtében egyenetlenné válik a bőr tónusa, májfoltok és sötét pigmentfoltok alakulnak ki.

A bőröregedés

30 éves kor után már sok nő bőrén mutatkoznak az egyenetlen pigmentációra utaló első jelek (leggyakrabban sötét pigmentfoltokként). Ezekről legtöbbször a szabadtéri UVA sugárzás tehet. A foltok a bőrben kezdődő változások, az öregedés indikátorai.

A hormonális változások pigmentháztartásra gyakorolt hatása

A pigmentfoltok kialakulásában szerepet játszó második leggyakoribb tényező a hormonális egyensúly felborulása. A probléma felléphet bizonyos gyógyszerek  (pl. hormonális fogamzásgátló tabletták) hatására, vagy akár a terhesség alatti túlzott napozás miatt is.

Az akné nyomai

A bőr gyulladása vagy kisebesedése által okozott hiperpigmentáció életkortól független, ezért ebben az esetben nem „öregségi foltokról" beszélünk. Ebbe a kategóriába tartoznak pl. az akné után megmaradó sötétebb foltok. A begyulladt bőr körül felszabaduló melanin lapos, nem kitüremkedő rózsaszín, vörös vagy barnás foltokat hagy. Az UV sugárzás nem kiváltó ok, de súlyosbítja a már meglévő problémát.

Szabaduljon meg a pigmentfoltoktól

Ha megszabadult a sötétebb foltoktól és visszanyerte egyenletes bőrfelszínének ragyogó tónusát, akkor még hátravan egy nagyon fontos lépés. A mindennapi megelőző hatású bőrápoló rutin beiktatása.

A pigmentfoltok megelőzése

A napsugarak a fő felelősök a legtöbb sötétebb folt kialakulásáért és a bőr állapotának romlásáért is. A bőrgyógyászok ezért hangsúlyozzák az UV sugárzás elleni mindennapos védelem fontosságát. Amennyiben bőre hajlamos a hiperpigmentációra, szeretné megelőzni a pigmentfoltok kialakulását és sötétedését, használjon minden reggel UV filterrel rendelkező nappali krémet minél magasabb UVA és UVB faktorral akkor is, ha nem tervez intenzív napozást! Keresse a magas SPF-fel rendelkező vagy napvédelemre fejlesztett speciális krémeket.

Korrekció – az egységes bőrtónusért

Használja ki az intenzíven gondoskodó aktív hatóanyagok magas koncentrációját a korrektív bőrápolásban, és szabaduljon meg a hiperpigmentáció következtében keletkezett foltoktól az egységes bőrfelszínért.

Ne feledkezzen meg a mindennapos gondoskodásról megfelelő nappali és éjszakai arckrém használatával!

Ezen kívül mindig jó ötlet dermatológushoz fordulni pontos diagnózisért, tanácsadásért, kihasználva az invazívabb gyógyító megoldásokat is, mint pl. a lézeres pigmentfolt eltávolítást, intenzív hámlasztást, vagy a krioterápiás kezelést.