Tel.: +36-34-311-135

Rosacea ápolása, kezelése


RosaceaA rosacea egy nagyon gyakori és krónikus bőrbetegség, melynek okát még nem sikerült meghatározni. A rosacea tünetei az arcon jelennek meg. Az arc középső részén, az orr melletti részen, a homlokon és az állon jelennek meg a tünetek. Kezdetben csak szélsőséges körülmények között zavaróak, mely az idő előrehaladtával egyre gyakoribbá válik, míg végül folyamatosan vörös és gyulladt lesz az arcbőr, majd eldurvul és rücskössé válik. A rosacea leggyakoribb kialakulása 30-50 év közötti nőknél, férfiaknál ritkábban fordul elő, de a tünetek súlyosabbak.

A rosacea diagnosztizálásához mindenképpen orvosra van szükség, mivel ezek a tünetek más betegségekre is utalhatnak. A rosacea általában hosszú idő alatt fejlődik ki, ezért az első időszakban nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget. Gyakran előfordul, hogy a külső környezet hatásának tulajdonítjuk az arc kipirulását, amennyiben ez gyakori vagy esetleg már folyamatos, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz.

A rosacea több típusa létezik.
  • Legenyhébb formája, amikor csak esetenként jelenik meg a bőrpirulás, akár szélsőséges étkezés vagy nagymértékű stressz hatására. Erre a típusra jellemző, hogy rohamszerűen jelennek meg a tünetek, mely kellemetlen érzésekkel jár együtt, ilyenkor gyakori a hámlás is. A bőr egyre durvább lesz és a bőrfelület lilásan elszíneződhet.
  •  A rosacea kettes típusa folyamán az arc már folyamatosan vörös. Maradandó hajszálér tágulatok jelennek meg, továbbá pattanásra emlékeztető elváltozások jelennek meg a bőrön, mely égető és feszülő érzéssel jár együtt.
  • A rosacea hármas típusa egy előrehaladott állapotot jelöl, amikor az arc közepén nagy kiterjedésű gyulladt csomók jelennek meg, a bőr felülete szabálytalanná válik, a pórusok kitágulnak. A rosacea a fülre és a szemre is kiterjedhet, bár ez igen ritka. Mivel ezek a jelenségek akár allergiás tünetek is lehetnek, mindenképpen orvos segítségét vegyük igénybe a diagnózishoz.
Mivel a rosacea pontos okát teljes bizonyossággal nem határozták meg eddig, ezért csak találgatni tudunk, hogy mik is lehetnek a kiváltó okai. Ez lehet akár örökletes hajlam, környezeti hatások, melyek az időjárási viszontagságokat is magukban foglalhatják, vagy a szennyezett környezetet. Nagyon valószínű, hogy a szervezetben más gyulladás is jelen van, ez is lehet egy kiváltó oka a rosacea betegségnek. Annak figyelembevételével, hogy kik a leggyakoribb áldozatok, elképzelhető, hogy hormonális változások váltják ki a rosacea tüneteit. Lehet oka a betegségnek bármilyen gyomor vagy bélbetegség, vagy bármi, ahol fertőzés van jelen, továbbá a bőrben élősködő atkák jelenléte. A szakemberek szerint a migrénes fejfájás is lehet a kiváltó ok.

Az okokon túl vannak olyan tényezők, melyek elősegíthetik a rosacea kialakulását. Ezek életmóddal kapcsolatos körülmények. Ilyen lehet a szélsőséges hőmérséklet, a szolárium gyakori használata, stimuláló szerek fogyasztása, a szervezet erőteljes igénybevétele, dohányzás, vegyi anyagok közelsége, fűszeres és nehéz táplálkozás, továbbá a stressz. Amennyiben a rosacea tüneteit észleljük magunkon, akkor nincs más megoldás, mint hogy ezeket a kiváltó okokat elkerüljük, tekintve, hogy a tünetek másképp nem megszüntethetők, ugyanis a rosacea gyógyíthatatlan, de a tünetek megszüntethetők.

A tünetek megszüntetése érdekében nagyon nagy odafigyelésre van szükség, ez egy igen összetett feladat. Fontos, hogy odafigyeljünk a rosacea kiváltó okaira, hogy el tudjuk azokat kerülni. A tünetcsökkentő akciókat egyszerre alkalmazzuk és ne csak néha-néha egyet, mert az nem vezet eredményre. Mindenképpen változtassunk életmódunkon, nagyon figyeljünk oda étrendünkre, továbbá alkalmazzunk a bőrgyógyász által javasolt felületi kezelést. Csak akkor érhetünk el tartós eredményt, ha mindezt egyszerre végezzük. A rosacea kezelésének elengedhetetlen eszközei a tiszta gyógykozmetikumok, melyek még fontosabbak férfiak esetében, ahol a borotválkozás során még durvábbá válhatnak a tünetek.

A rosacea erőteljesen megváltoztatja életünket. Ahhoz, hogy az egészséges emberekhez hasonlóan tudjuk élni hétköznapjainkat, nagyon sok odafigyelést igényel. Egyetlen pillanatra sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy kerüljük a kiváltó tényezőket és arcunk állandó ápolást igényel. Figyeljünk a stresszes helyzetek kerülésére, bár ez manapság nem könnyű feladat. Stressz hatására az idegrendszer aktívvá válik, az élettani folyamatok felgyorsulnak, mely által több hormon szabadul fel, és máris itt vagyunk a rosacea kiváltó okainak legsúlyosabb válfajánál.

A stresszt lehetetlen teljesen kizárni életünkből, de próbáljunk többet pihenni, és harmonikus otthoni környezetet biztosítani számunkra. Legfontosabb tényező mindenképpen az étkezés és a szervezetünkbe bevitt anyagok. Kerüljük a savasító ételeket, a stimuláló anyagokat, mint kávé, tea, cigaretta, édesség. Fogyasszunk az átlagnál több folyadékot, lehetőleg szénsavmentes ásványvíz formájában. Továbbá végezzünk rendszeres testmozgást, természetesen figyelembe véve a külső hatások rizikófaktorait, mint túl hideg időjárás, por, stb. A testmozgást ne megerőltető feladatként végezzük, csak ameddig jólesik és oldja a stresszt.

1