Tel.: +36-34-311-135

Tetű elleni szerek

Szeptemberrel nemcsak az ősz jön el, hanem a közösségbe járás ideje is, bizony minden szülőnek érdemes számba venni a lehetőséget, miszerint iskolás vagy óvodás csemetéjük hajkoronájába nemcsak a homokszem és a falevél, de a tetű is beköltözhet. A tetű nem válogat, korra, nemre való tekintet nélkül mászik be a haj- és szőrszálak közé, lerakott serkéi nagyon hamar kifejlett rovarokká érnek s egy megfertőződött családtag az egész famíliában elterjesztheti a tetvességet.


Mi is a tetű?


A tetű 2-5 mm-es , szárny nélküli, vöröses barna kampós lábú rovar. Leginkább az embert szereti, azt viszont nagyon: bár a hajban fordul elő leginkább, szakirodalmi adatok szerint szőrrel fedett területen örömmel megtelepszik. Jelen esetben leginkább a tetű - lehetőleg végleges - kiirtásával foglalkozunk. A tetű nagyon gyorsan szaporodik, 7-8 nap alatt kikelnek a hajszálakra helyezett peték. A peték erősen tapadnak a hajszálakhoz, a tetű közvetlenül a fejbőrhöz közel helyezi el a serkéket, így a serkék fejbőrtől mért távolságából következtethetünk a lerakás idejéhez (a haj kb. 1-2 cm-t nő egy hónap alatt). A serke nem összekeverendő a korpával: kb. 1 mm-es tojás, mely nagyon erősen ragaszkodik a hajhoz. A tetű bár apró, mégis jól látható a világos hajban, sötétebb hajban pedig a serke lehet feltűnő. Előszeretettel rakja le a petéket a tarkótájon és a fül mögött, a tetű gyorsan mozog és szereti a sötétebb felületeket. A tetű nem tud ugrani, úszni vagy repülni.


Mit lehet tenni?

A tetű csúnya viszketést tud okozni, a vakarózás felsértheti a fejbőrt, s ha piszkos kéz vakarja a sebes fejet, bizony könnyen elfertőződhet a fejbőr. A rovaroktól tehát mindenképp meg kell szabadulni! Még mielőtt kitérnénk a tetűirtás lehetőségeire, ne feledjük, milyen fontos a megelőzés! Érdemes átvizsgálni főképp a gyermekek haját, hiszen ők a játék során szorosabban érintkeznek más "buksikkal", és a tetű így könnyen átvándorol egyik fejről a másikra, de a fogason lévő kabátról, sálról sapkáról is a szomszédéra.1