Tel.: +36-34-311-135

Tetű elleni szerek

Szeptemberrel nemcsak az ősz jön el, hanem a közösségbe járás ideje is, bizony minden szülőnek érdemes számba venni a lehetőséget, miszerint iskolás vagy óvodás csemetéjük hajkoronájába nemcsak a homokszem és a falevél, de a tetű is beköltözhet. A tetű nem válogat, korra, nemre való tekintet nélkül mászik be a haj- és szőrszálak közé, lerakott serkéi nagyon hamar kifejlett rovarokká érnek s egy megfertőződött családtag az egész famíliában elterjesztheti a tetvességet.


Mi is a tetű?


A tetű 2-5 mm-es , szárny nélküli, vöröses barna kampós lábú rovar. Leginkább az embert szereti, azt viszont nagyon: bár a hajban fordul elő leginkább, szakirodalmi adatok szerint szőrrel fedett területen örömmel megtelepszik. Jelen esetben leginkább a tetű - lehetőleg végleges - kiirtásával foglalkozunk. A tetű nagyon gyorsan szaporodik, 7-8 nap alatt kikelnek a hajszálakra helyezett peték. A peték erősen tapadnak a hajszálakhoz, a tetű közvetlenül a fejbőrhöz közel helyezi el a serkéket, így a serkék fejbőrtől mért távolságából következtethetünk a lerakás idejéhez (a haj kb. 1-2 cm-t nő egy hónap alatt). A serke nem összekeverendő a korpával: kb. 1 mm-es tojás, mely nagyon erősen ragaszkodik a hajhoz. A tetű bár apró, mégis jól látható a világos hajban, sötétebb hajban pedig a serke lehet feltűnő. Előszeretettel rakja le a petéket a tarkótájon és a fül mögött, a tetű gyorsan mozog és szereti a sötétebb felületeket. A tetű nem tud ugrani, úszni vagy repülni.


Mit lehet tenni?

A tetű csúnya viszketést tud okozni, a vakarózás felsértheti a fejbőrt, s ha piszkos kéz vakarja a sebes fejet, bizony könnyen elfertőződhet a fejbőr. A rovaroktól tehát mindenképp meg kell szabadulni! Még mielőtt kitérnénk a tetűirtás lehetőségeire, ne feledjük, milyen fontos a megelőzés! Érdemes átvizsgálni főképp a gyermekek haját, hiszen ők a játék során szorosabban érintkeznek más "buksikkal", és a tetű így könnyen átvándorol egyik fejről a másikra, de a fogason lévő kabátról, sálról sapkáról is a szomszédéra.1

Pigmentfoltok

Bőröregedés és hiperpigmentáció? Van megoldás!

A ráncok mellett jelentkező egyik leggyakoribb bőröregedéssel kapcsolatos probléma az arcon, dekoltázson és a kézfejeken kialakuló, „öregségi foltok" néven ismert hiperpigmentáció. Többféle pigmentfolt létezik.  Lássuk mitől keletkeznek és mit tehetünk ellenük.

Pigmentation_HU_Bőröregedés és hiperpigmentáció
Bőröregedés és hiperpigmentáció

A napfény, a bőr természetes öregedése és a genetikai tényezők a fő felelősök bőr pigmentháztartásának alakulásáért.

A csökkenő pigment termelés és a bőrben való eloszlás is fontos hatással bírnak. Ha a melanin nevű, a bőr alaptónusáért felelős pigment nem oszlik el egyenletesen akkor az epidermisz felső rétegében gyűlik össze. Ennek következtében egyenetlenné válik a bőr tónusa, májfoltok és sötét pigmentfoltok alakulnak ki.

A bőröregedés

30 éves kor után már sok nő bőrén mutatkoznak az egyenetlen pigmentációra utaló első jelek (leggyakrabban sötét pigmentfoltokként). Ezekről legtöbbször a szabadtéri UVA sugárzás tehet. A foltok a bőrben kezdődő változások, az öregedés indikátorai.

A hormonális változások pigmentháztartásra gyakorolt hatása

A pigmentfoltok kialakulásában szerepet játszó második leggyakoribb tényező a hormonális egyensúly felborulása. A probléma felléphet bizonyos gyógyszerek  (pl. hormonális fogamzásgátló tabletták) hatására, vagy akár a terhesség alatti túlzott napozás miatt is.

Az akné nyomai

A bőr gyulladása vagy kisebesedése által okozott hiperpigmentáció életkortól független, ezért ebben az esetben nem „öregségi foltokról" beszélünk. Ebbe a kategóriába tartoznak pl. az akné után megmaradó sötétebb foltok. A begyulladt bőr körül felszabaduló melanin lapos, nem kitüremkedő rózsaszín, vörös vagy barnás foltokat hagy. Az UV sugárzás nem kiváltó ok, de súlyosbítja a már meglévő problémát.

Szabaduljon meg a pigmentfoltoktól

Ha megszabadult a sötétebb foltoktól és visszanyerte egyenletes bőrfelszínének ragyogó tónusát, akkor még hátravan egy nagyon fontos lépés. A mindennapi megelőző hatású bőrápoló rutin beiktatása.

A pigmentfoltok megelőzése

A napsugarak a fő felelősök a legtöbb sötétebb folt kialakulásáért és a bőr állapotának romlásáért is. A bőrgyógyászok ezért hangsúlyozzák az UV sugárzás elleni mindennapos védelem fontosságát. Amennyiben bőre hajlamos a hiperpigmentációra, szeretné megelőzni a pigmentfoltok kialakulását és sötétedését, használjon minden reggel UV filterrel rendelkező nappali krémet minél magasabb UVA és UVB faktorral akkor is, ha nem tervez intenzív napozást! Keresse a magas SPF-fel rendelkező vagy napvédelemre fejlesztett speciális krémeket.

Korrekció – az egységes bőrtónusért

Használja ki az intenzíven gondoskodó aktív hatóanyagok magas koncentrációját a korrektív bőrápolásban, és szabaduljon meg a hiperpigmentáció következtében keletkezett foltoktól az egységes bőrfelszínért.

Ne feledkezzen meg a mindennapos gondoskodásról megfelelő nappali és éjszakai arckrém használatával!

Ezen kívül mindig jó ötlet dermatológushoz fordulni pontos diagnózisért, tanácsadásért, kihasználva az invazívabb gyógyító megoldásokat is, mint pl. a lézeres pigmentfolt eltávolítást, intenzív hámlasztást, vagy a krioterápiás kezelést.